SolvarmeHvor meget kan man spare med solvarme? Installering af et solfangersystem på et almindeligt parcelhus med en almindelig familie på 4 personer, vil typiske have tjent systemet hjem i løbet af ganske få år og vil herefter have meget billigt varmt vand. OBS. Solfanger kan ikke afhentes på vores adresse (sendes kun ud fra vores leverandør) Hvad er solvarmeSolvarme er, når vi benytter solens energi til opvarmning af vand vores huse via et solvarmeanlæg. Det kan f.eks. være via et solfangeranlæg. Solvarme er "gratis". Solen er en vedvarende energi og solvarme er værd at investere i. Modsat hvad nogle tror, er Danmark faktisk særdeles velegnet til at benytte sig af solenergi/solvarme. I Danmark er et solfangeranlæg en rigtig god investering, da vi har mere en 1.800 solskinstimer om året og fordi, at skinner solen hele året rundt. Dit solvarmeanlæg kan derfor sagtens betale sig. En investering i et solfanger anlæg er en god investering i fremtiden både økonomisk og med omtanke for miljøet. Et solfangeranlæg er også et rigtig godt supplement til en allerede eksisterende varmekilde i boligen.
Hvorfor lave solfangeranlæg i DanmarkVi hører ofte vores kunder siger ”solfangere, kan det virkelig betale sig at opsætte solfangeranlæg i Danmark”? Det kan det i allerhøjeste grad. Solens stråler kan udnyttes af vores højeffektive solfangere, også selvom at der er overskyet. Solen skinner faktisk rigtig meget i Danmark, selvom at det ikke altid føles sådan. Solen leverer billig varme og selvom, at der er størst effekt for solfangeranlæg i forår, sommer og efterår, kan solfangere sagtens være med til opvarmning af vand i vinterhalvåret. Solfangeranlæg til varmt vand har vist sig at være et rigtig godt supplement til allerede en eksisterende varmekilde om vinteren. Så selvom at man ikke skal satse på en fuld opvarmning af vand fra et solfanger anlæg om vinteren, er der stadigvæk rigtig mange penge at spare, når man investerer i et solvarmesystem hvad enten man bruger el, gas eller olie som varmekilde i sit hus.
Solfanger faktaHvad er en solfanger egentlig? En solfanger omsætter energi fra solens stråler til opvarmning af vand. Det kan være forbrugsvand til f.eks. badet, varmt vand til radiatorerne og gulvvarme. Det er billig varme og det kan mærkes på din energiregning/elregning, hvor der vil være en mærkbar besparelse hver måned året rundt.
Samlet set kan et solfangeranlæg levere omkring 30% af varmeforbruget og ca. 60% af energien til opvarmning af varmt vand i en almindelig bolig og derved dække en stor del af en families forbrug. I sommermånederne kan et solfangeranlæg varme alt det vand op, som en familie har brug for. Den resterende del af året, giver solvarme et rigtig stort tilskud til energiforsyningen, da solvarme ”gratis” forvarmer vandet i varmtvandsbeholderen.
Billig solvarme betaler sigSolvarmeanlæg kan tjene sig ind igen i løbet af ganske få år. Anlæggene er i dag meget mere effektive og udnytter stort set alt lys fra solen. Med usikre elpriser er det en kæmpe fordel, at kunne lave sin egen strøm fra solen. Den strøm man producerer er billigere- og ved at ændre sine strømvaner en smule, kan der spares rigtig mange penge. Har man et solvvarmeanlæg kan man sørge for at bruge mest strøm i dagtimer som f.eks. at vaske tøj, tumbling m.m. på tidspunkter hvor anlægget producerer en masse strøm. Flere og flere får også elbiler. Man kan oplade sin elbil i de lyse timer og igen køre endnu billigere. Der er så mange måder hvorpå man kan ændre sine energivaner til noget positivt både for at mindste miljøbelastningen og for pengepungen. Og på samme måde kan man også optimere sine vaner hvis man har et solfangeranlæg.
Overordnet findes der solfangeranlæg til
Solfanger opbygningNår vi taler om solfangere er der tale om 2 typer nemlig flade solfangere eller plansolfangere som de også kaldes samt rørsolfangere som også kaldes vakuumsolfanger. Selvom at der er enkelte forskelle, virker de 2 typer grundlæggende på samme måde.
Solfanger teknikEn solfanger indeholder en væske (vand og frostvæske), som opvarmes af solens stråler. Væsken cirkulere til en varmtvandsbeholder også kaldet en varmeveksler og opvarmer herved brugsvandet i beholderen. Efter en tid cirkulerer vandet tilbage i solfangeren og opvarmes på ny.
Flade solfangereFlade solfangere er den mest almindelige solfanger. Den består ofte af et lag glas, aluminiums ramme, isolering samt en absorberplade. Denne plade har gennemgået en behandling, så den nærmest suger varmen til sig og herefter overfører varmen til væsken i solfangeren.
Levetid flade solfangereHvor lang er levetiden på flade solfagere. Flade solfangere er mere simple i konstruktionen og har derfor sandsynligvis også en længere levetid end andre solfangere. Det er ikke usædvanligt med en levetid på 30 år, men da teknikken er forholdsvis ny i Danmark og ikke har været anvendt i mere end 30 år, er dette endnu ikke dokumentet. Men forudsigelserne er rigtig gode.
Solfangeranlæg – solfangersystemHvad består et solfangeranlæg af? Et solfangeranlæg eller solvarmeanlæg som det også kaldes, bygges op af solfangere, som er placeret uden for boligen, samt en varmeveksler alias en varmtvandsbeholder, der er placeret indendørs i boligen.
Hvorfor vælge solfangere og solfangeranlæg?Der er mange fordele ved at investere i et solfangeranlæg:
Solfanger fordele ulemperDer er mange fordele ved solvarme og knap så mange ulemper. Fordelene er, at der kan spares en del på opvarmning af bolig og brugsvand ved at installere solfangere. Selvfølgelig koster det at implementere anlægget, men det er forholdsvist hurtigt tjent ind igen. Bare på få år kan hele anlægget være tjent ind og der er en ret stor energibesparelse der kan mærkes. Ulemper ved solvarme er egentlig ikke ulemper. Et solvarmesystem kan bare ikke stå alene som opvarmning af brugsvand og opvarmning af boligens radiatorer om vinteren. Der skal være en anden energikilde f.eks. olie, gas, pillefyr, stokerfyr eller lignende, men ved at koble solfangere til et eksisterende anlæg, er besparelsen synlig med det samme. I sommermånederne kan solfangerne for et solfangeranlæg sagtens levere alt det varme vand til boligen og i vinterhalvåret forvarmer solfangerne vandet i varmeveksleren. Der er nogle som også finder størrelsen på solfangeranlæg som et problem. Solsystemer kræver plads og skal placeres korrekt for optimal udnyttelse, men de fleste synes ikke at et solanlæg skæmmer for udsigten.
Solfanger til næste alt – Udnyt solens energi og få billigere varme. Se f.eks. her hvad solfangere kan bruges til:
Solfanger vs solceller – kort fortalt
Solfanger beregningSolfanger beregner afhænger af solfangeranlæg ydelse. I Danmark er på en m2 ca. 1.200 KWh solfald pr. år. Af denne energi kan solfangere udnytte helt op til 50 %. I sommerhalvåret kan et solfangeranlæg faktisk dække en hel families varmtvandsforbrug. Behovet for solfanger er ca. 1,5 m2 pr. person. Det vil sige, at en hustand på 4 personer derfor skal have et solfangeranlæg på omkring 6 m2. De meget store stigninger på fyringsolie gennem de sidste år, har gjort solfangere yders attraktive. Med et solfanger anlæg har man mulighed for at opnå en langt mere stabil energipris pr. år. Et solfangeranlæg med flade solfangere har en forventet levetid på omkring 25-30 år og der er ingen daglig vedligeholdelse. Det eneste er en jævnlig kontrol af frostvæske samt tryk i anlægget, hvilket man sagtens selv kan gøre.
Placering af solfangereFlade solfangere skal placeres, hvor der ikke er skygge. Det største udbytte fås hvis solfangerne er vendt mod syd. Når solfangere skal opsættes på f.eks. et tag, har det en betydning hvordan tagets hældning er i forhold til udnyttelsen af solvarmen. En taghældning på 45° er den mest optimale taghældning til solfangere & solfangeranlæg. Dermed er det ikke sagt, at man ikke sagtens kan opsætte solfangere på andre tagtyper. Hvis man ønsker at montere et solfangeranlæg på fladt tag er det ingen hindring. Det er dog nødvendigt at opsætte et stativ. Solfanger på fladt tag med påmonteret stativ kan justeres således, at det også får en hældning på 45°. Hældning på solfangere er bedst mellem 30° og 60° for størst udnyttelse af solens stråler. Det er muligt at nedsænke solfangere i taget og her er flade solfangere være helt optimale. Flade solfangere er det samme som plansolfangere. Det er som regel denne type man bruger hvis man gerne vil have anlægget integreret på sit tag så det syner mindst muligt. Det er også muligt at placere solvarmeanlæg andre steder, så længe at der ikke er skygge. Har man f.eks. et ældre hus, som man ikke ønsker et stort anlæg på, så kan man sagtes placere sit solfangeranlæg andetsteds og derved bevare det gamle udtryk på huset.
Solvarmeanlæg priserFlade solfanger har ofte en lavere ydelse end rørsolfanger, men er noget billigere i anskaffelses pris. Solvarmeanlæg priser variere alt efter hvor stort solfangeranlægget skal være, samt om det skal være solfanger med varmtvandsbeholder osv. Hos Hedestoker.dk forhandler vi færdige solfangeranlæg i mange størrelser, så vi kan levere en løsning der er klar til opsætning hos dig. Ring eller send os en mail for yderligere oplysning. Du finder mange af vores information under de forskellige løsninger vi tilbyder. Hos Hedestoker.dk kan du få flade solfangere i en færdig pakkeløsning der indeholder alt fra varmt vands beholder, solfanger flad panel, beslag, pumpe og meget mere. Alt bliver leveret med tagmonteringssæt lige til at sætte op hjemme.
Solfanger vedligeholdSolfanger service kan man selv udføre hvis man ønsker det. Der er ikke nogen egentlig vedligeholdelse af solfangeranlæg udover at man skal kontrollere frostvæske/solfangervæske og tryk i anlægget.
Rengøring af solpanelerRengøring solfanger og solfangersystemer er en god ting af gøre regelmæssigt for optimal udnyttelse, da solpaneler ikke er selvrensende. Det har en betydning hvorvidt man holder paneleren fri for kalk, pollen, fugleklatter og andet snavs. Det er vigtigt at bruge kalkfri vand til rengøringen. Det er ikke nødvendigt at lave solfanger service, men det kan man også vælge at gøre. Rengøring af solvarme anlæg må ikke udføres med rengøringsmidler. Brug kalkfri vand, blød vandstråle og en blød ikke roterende børster. Rengøring af solfanger om vinteren er ikke så nødvendig som i sommerhalvåret. Rengøring bør ikke foretages når temperaturen er under 5°. Jævnlig rengøring forbedrer ydeevne og levetid på solfangere.
Regler omkring solfangere og solcellerSolfangere og solceller kan opsættes på enfamiliehuse, sommerhuse, skure og rækkehuse, garager m.m. hvis solanlægget ikke ændrer på bebyggelsens udseende og omfang. Der kan ligge bestemmelser i lokalplanen for dit boligområde vedrørende opsætning af solvarmeanlæg, så undersøg disse inden der foretages en investering samt skal der evt. ansøges om dispensation til opsætning af solfangeranlæg erhverv som privat.
Solfangere i fremtidenSolvarme er en mere miljøvenlige energiform til opvarmning af huse samt til opvarmning af brugsvand frem for opvarmning med olie, gas osv. Solenergi er i dag en af de reneste energiformer og den er tilgængelig lige her i Danmark. Der bliver forsket rigtig meget i bedre teknologi og på at nedbringe omkostninger så solenergi bliver en mulighed for alle i fremtiden. Kan vi forbedre vores muligheder for lagring af solenergi, kan man forlænge den tid som solenergien kan genbruges i. Der udvikles/forskes i metoder hvor man bruger smeltet salt, som kan lagre energi/varme i op til en uge. Denne varmeenergi vil så kunne genbruges.
Tilbehør til solvarmeanlægHos Hedestoker.dk forhandler vi en masse tilbehør til solvarmeanlæg samt reservedele til vores solvarmesystemer. Her er lidt af vores kunders favoritter som blandt andet omfatter vores solvandvarmer/solvarmebeholdere og akkumuleringstank til solfanger.
Ekstra info om solvarmeanlæg
Billig solfanger er ikke nødvendigvis den billigste løsning. Det er også tit muligt at finde solfangeranlæg på tilbud, men vær opmærksom på, at det måske ikke er det bedste solfangeranlæg til dit behov. Brugt solfangeranlæg skal man være varsom med at købe hvis man bliver tilbudt det. Det er måske et gammelt anlæg, som slet ikke er effektivt som de nyere solfangeranlæg. Det kan gå hen og blive en dyrere løsning. Lige nu bugner markedet af solfangere, solpaneler, solvarmebeholdere, solfangeranlæg etc. der både er nemme og hurtige at installere. Kontakt os for yderligere information eller hvis du stadigvæk er i tvivl om flade solfangere og solfangeranlæg er noget for dig. Vi er altid klar til at yde den bedste service til alle vores kunder. Solvarme eller solceller?Valget mellem solvarme og solceller afhænger af behovet. Solvarme bruges til opvarmning af vand og rum, ideelt til varmebehov. Solceller producerer elektricitet og er alsidige til elforsyning. Vurder energibehov og omkostninger for at træffe det bedste valg. Solvarme hvad koster det?Prisen på solvarmeanlæg varierer efter størrelse og kompleksitet. For et gennemsnitligt solvarmeanlæg til varmtvandsproduktion kan omkostningerne ligge mellem 20.000 og 50.000 kroner. Større systemer til rumopvarmning og varmtvand kan være dyrere. Installation og vedligeholdelse skal også tages i betragtning. Kontakt Hedestoker.dk for at få en konkret pris Hvad er solvarme?Solvarme er en teknologi, der bruger solens energi til at opvarme vand til opvarmning af boliger eller produktion af varmt vand. Det indebærer normalt solfangere eller solpaneler, der opsamler og omdanner sollys til varmeenergi til brug i hjemmet eller industrien. Hvor meget giver solvarme?Solvarmeudbyttet afhænger af flere faktorer, herunder solens intensitet, solfangernes effektivitet og systemets størrelse. I gennemsnit kan solvarmeanlæg producere mellem 40 og 80 procent af det årlige varmtvandsbehov for en typisk husholdning. Med ekstra solfangere og opbevaring kan de også bidrage til rumopvarmning. Det er vigtigt at dimensionere systemet korrekt for at opnå optimal ydeevne. Hvor meget koster solvarme?Prisen på solvarmeanlæg varierer afhængigt af størrelse og type. Typisk ligger omkostningerne mellem 20.000 og 50.000 kroner for et varmtvandsproduktionssystem i en gennemsnitlig bolig. Større systemer til rumopvarmning kan være dyrere, og installationsomkostninger bør også overvejes. Solvarme kan give besparelser på energiregningen over tid. Solvarme hvordan?Solvarme opsamler sollys ved hjælp af solfangere eller solpaneler. Disse enheder indeholder et varmeabsorberende materiale, der omdanner solens stråler til varmeenergi. Denne varme bruges til at opvarme vand til brug i boliger eller industrien. Et cirkulationspumpe-system transporterer det opvarmede vand til brug eller opbevaring. Solvarme er for det meste en mere bæredygtig og miljøvenlig energikilde end fossile brændstoffer. Hvordan virker solvarme?Solvarme fungerer ved at absorbere sollys gennem solfangere eller solpaneler. Solens stråler opvarmer et varmeabsorberende materiale inde i solfangeren, som overfører varmen til en væske. Denne væske transporteres til en varmtvandsbeholder, hvor varmen overføres til vandet. Det opvarmede vand bruges derefter til opvarmning af boliger eller produktion af varmt vand. Hvordan fungere solvarme?Solvarme fungerer ved at bruge solfangere eller solpaneler til at absorbere sollys. Denne varme overføres til en væske, normalt vand eller en frostvæske, som cirkulerer gennem et system og opvarmer vand eller luft til brug i opvarmning af boliger eller produktion af varmt vand. Det er en bæredygtig og energieffektiv metode til at udnytte solens energi til opvarmningsformål. Hvordan virker solvarmeanlæg?Solvarmeanlæg fungerer ved at bruge solfangere til at absorbere sollys. Den absorberede varme overføres til en væske, som cirkulerer gennem et system. Varmen bruges derefter til at opvarme vand og/eller luft til brug i boligen. Hvad er solvarmeanlæg?Solvarmeanlæg bruger sollys til at opvarme vand og/eller luft til boligopvarmning og varmt vand. De består typisk af solfangere eller solpaneler, der opsamler solens energi og overfører den til et varmebærermedium, der cirkulerer gennem et system for at levere varme til bygningen. Kan solvarme betale sig?Ja, solvarme kan betale sig over tid ved at reducere energiomkostninger og bevæge sig i retning af en mere tidssvarende opvarmningsform. Investeringen afhænger af størrelsen på systemet og lokale forhold, men solvarmeanlæg kan give værdifulde økonomiske besparelser på lang sigt. |
Mandag til torsdag: 9.00 - 16.00
Fredag: 9.00 - 14.00
Lørdag, søndag, grundlovsdag
og helligdage: Lukket