Isover isoleringRørisolering - en overset guldgrube Når varmen afgives uhensigtsmæssigt undervejs, kan de sidste radiatorer på strengen måske ikke trække varme nok. Eller de kan kun lige levere varme nok hvis anlægget kører på fuldt tryk hele tiden. Det er ikke godt for varmeregningen. Det bliver til rigtig meget 100 m 48 mm uisoleret varmerør med 60°C varmt vand, placeret i et loftrum eller en krybekælder, afgiver i gennemsnit over året 9,3 kW, det svarer til 81.468 kWh/år. Det kan de fleste se, er en dårlig forretning. Tjek også brugsvandsrørene Der er brugt mindst 0,013 kWh/ pr. liter. for at opvarme vandet fra 8° til 55°C. En historie fra den virkelige verden. Kilde Isovar, TEK-sparefolder Isover nedsætter energibehovetIsover Isolering bidrager med at nedsætte energibehovet til opvarmning. Faktisk er Isover Isolering med til at reducere forbruget netop fordi at isolering er en af de mest effektive måder, at reducere forbruget i boliger / bygninger på. Udover de mange fordele, får man faktisk også et bedre indeklima i hjemmet, når boligen er godt og korrekt isoleret. Træk reduceres, kuldenedfald mindske samt udnyttes varmesystemet langt bedre, hvis der ikke er uisolerede varmerør i f.eks. kælder og på loft. Fejlagtigt tror mange, at hvis de har uisolerede varmerør i f.eks. en kælder, sker der ikke noget særligt ved dette og at varmen alligevel bare kommer boligen til gode. Men har tager de fejl. Varmen bliver slet ikke udnyttet optimalt. Den varme der forsvinder ud i rummet når aldrig at kommer boligen til gode. Måske holder til kælderen lun, men hvem mærker varmen nede i kælderen. Ved at isolere varmerør i f.eks. en kælder, skunke og lofter, bryggers osv. kan der være virkelig mange penge at spare hvert år. Isover har ved flere kampagner sat fokus på denne problematik.
Hvem står bag Isover isoleringsmaterialerTilbage i 1935 blev Dansk Glasuldsfabrik opført i Kastrup. Dengang havde man slet ikke forestillet sig, hvor stor en betydning at isoleringsmaterialerne skulle ende med at få. I dag er Isovers produkter meget anerkendte og glasuld er et af de foretrukne isoleringsmaterialer i byggeriet. Isover ejes i dag af Saint-Grobain i Frankrig.
Hvad består Isover glasuld af?Isover Glasuld består af 95% glas. Glas er en fin kombination af sand, kalk og soda. Faktisk er hele 75% af råvaren i produktionen af Isover lavet af genbrugsglas fra blandt andet vinduer og flasker, hvilket sparer mange ressourcer. De sidste 5% består af et bindemiddel som primært består af plantebaseret materiale, melasse, som også hurtigt kan genskabes i naturen. Hos Saint-Grobain / Isover arbejdes der hele tiden på at optimere både produkterne samt produktionen af Isover isolering ved blandt andet at købe grøn strøm til alle fabrikkerne i Danmark. Med anvendelse af genbrugsglas kan smeltepunktet i produktionen sænkes hvilket igen nedsætter energiforbruget. Samtidig genanvendes den del af isoleringen, som er overskydende når produktet skæres til, direkte i en ny glasuldsproduktion.
CertificeringerIsover er ISO 14001 certificeret samt EMAS verificeret. Det betyder, at man i den forbindelse har forpligtet sig til at altid at foretage forbedringer i produktionen. Derfor udvikles der hele tiden nye tiltag for blandt andet at nedsætte elforbruget, luftemissioner, intern og ekstern transport, vandforbrug med mere. Isover / Saint-Grobain har i dag mere end 50 fabrikker fordelt over hele verden.
Kan det betale sig at isolere varmerør og varmtvandsrør?Der er en udbredt opfattelse af, at det ikke kan betale sig isolere varmerør og varmtvandsrør. ”Varmetabet kommer jo bygningen til gode”, siges der. Men det er en stor misforståelse. Uisolerede rør og dårligt isolerede rør på loftet og i skunken afleverer slet ikke varme til bygningen, det kommer kun fuglene og musene til gode. Den varme, der afleveres i kælderen, i installationsskakte og i andre sekundære rum bidrager heller ikke meget til temperaturen i opholdsrummene. Når varmen afgives uhensigtsmæssigt undervejs, kan de sidste radiatorer på strengen måske ikke trække varme nok, eller de kan kun lige levere varme nok hvis anlægget kører på fuldt tryk hele tiden. Det er ikke godt for varmeregningen. Det bliver til rigtig meget i det lange løb.
Fakta100 m 48 mm uisoleret varmerør med 60°C varmt vand, placeret i et loftrum eller en krybekælder, afgiver i gennemsnit over året 9,3 kW, det svarer til 81.468 kWh/år. Det kan de fleste se, er en dårlig forretning. Man skal også være opmærksom på, at en dårlig eller for "lidt" isolering også har en meget stor betydning. Faktis er ældre rørinstallationer typisk blevet isoleret med 10-20 mm isolering. Oven i købet en isolering af væsentlig dårligere kvalitet end vi har i dag. Der kan være meget at hente i besparelse ved at isolere med den anbefalede mm isolering. |
Mandag til torsdag: 9.00 - 16.00
Fredag: 9.00 - 14.00
Lørdag, søndag, grundlovsdag
og helligdage: Lukket